לע"נ חנה שמעוני בת ישראל הכהן ז"ל
לע"נ חיים זאב בן ישראל מנחם ז"ל
לע"נ חנה שמעוני בת ישראל הכהן ז"ל
לע"נ חיים זאב בן ישראל מנחם ז"ל
 שאל את הרב
 079-5555955

מאת: הרב שמואל נחושתן - רב משיב ב'קדושת החיים'

השבוע, אם לא נזכה ויבנה בית המקדש, נצום את צום ט' באב, הצום היחיד, חוץ מיום כיפור, שהוא יום שלם. רוב האנשים מרגישים חולשה בצום.

ממה נובעת חולשה זו?

אמנם אנו מרגישים תחושה של רעב, אך החולשה נובעת בעיקר ממחסור בנוזלים. אדם יכול להסתדר ללא מזון, זמן רב יותר מאשר ללא נוזלים. מחסור בנוזלים עלול לגרום להתייבשות ולהביא לסכנת נפשות. לרוב האנשים צום של יום אחד אינו מהווה סכנה, אלא רק גורם למעט חולשה.

[בעניין זה כדאי לציין את המלצת המומחים להרבות בשתיה לפחות יומיים לפני הצום]

בקדושת החיים אנו נזקקים פעמים רבות לשאלות הקשורות בצורך של מזון או נוזלים. מה יחס ההלכה למתן מזון/נוזלים ואף בצורה מלאכותית? האם ישנם מצבים בהם רצוי להמנע?

לפני מספר חודשים הגיעה למוקד קדושת החיים שאלה על חולה אונקולוגי במצב סופני, משפחתו של החולה שאלה האם מותר להימנע ממתן נוזלים.

החולה שהיה בצלילות דעת מלאה, ביקש לא לעשות שום פעולה מאריכת חיים, ובכלל זה להימנע ממתן נוזלים.

המשפחה פנתה לקדושת החיים, ושאלה כיצד לנהוג בנוגע למתן נוזלים?

ראשית יש להדגיש, שמתן נוזלים איננו מאריך חיים. במידה  ומחלת הסרטן תתגבר, ותפגע במערכות החיוניות של החולה, מתן הנוזלים לא יאריך את חייו. נתינת הנוזלים חשובה כדי למנוע התייבשות, פגיעה במוח כתוצאה מהתייבשות, ואף גרימת מוות כתוצאה מחוסר בנוזלים [דה-הידרציה].

בנוסף יש לדעת, שגם אם החולה מורדם, בהחלט יתכן שהגוף סובל ומרגיש את ההתייבשות, ולכן יש לראות במתן נוזלים חלק מהטיפול הפליאטבי (טיפול מונע סבל) שנותנים לחולה.

בפסק הרבנים שפורסם בשנת תשנ"ה (ועליו חתומים הרבנים: הגרש"ז אויירבך זצ"ל, הרב יוסף שלום אלישיב זצ"ל, הרב שמואל ואזנר זצ"ל והרב ש"י ניסים קרליץ זצ"ל) נפסק, שמתן נוזלים יש להמשיך לתת לכל חולה גם כזה שנמצא במצב סופני.

גם על פי חוק החולה למות ' אין להימנע ממתן נוזלים לחולה כאמור, אפילו באמצעים מלאכותיים, אלא אם כן קבע הרופא האחראי שמתן הנוזלים גורם סבל או נזק לחולה כאמור' (לשון החוק סעי' 17).

על פי דברים אלו, במידה ואין מדובר בשעות אחרונות של החולה, שאז הוא נכנס לגדר גוסס, או במצב חריג שבו מתן הנוזלים עלול באופן ברור לקצר את חיי החולה [וכמובן שנדרש בירור פרטי בכל שאלה שכזו] יש לתת נוזלים אפילו בצורה מלאכותית של עירוי או כל דרך אחרת.

יש לציין שלרוב בחולים אלו כבר יש מתן תרופות או משככי כאבים בחיבור  תת עורי, ולכן נתינת הנוזלים איננה כרוכה בפרוצדורה נוספת, כך שוודאי שיש לתת נוזלים כדי למנוע התייבשות ולמעט בסבלו של החולה.

בברכת 'והסירותי מחלה מקרבך'

בתפילה לגאולה שלמה

שגיאה בתשובה
Please type your full name.
Invalid email address.
Invalid Input
שגיאה בתשובה
Invalid Input