האם קיימת מניעה הלכתית לחתום על ייפוי כוח לפי "חוק החולה הנוטה למות" אשר יחול למצב שמייפה הכוח יוגדר כחולה הנוטה למות בשלב סופני המבקש להימנע מכל סוגי החיאות, התחלה של כל סוג של הנשמה מלאכותית והזנה מלאכותית
תשובת הרב אריאל וידר
שלום וברכה,
ערב טוב ,
חוק החולה הנוטה למות שנכתב על פי הנחיית הרב פרופסור אברהם שטינברג נועד להסדיר את הטיפול בחולה הנוטה למות אשר איננו כשיר להגיד ברגע האמת מה רצונו. פוסקים רבים סמכו ידיהם על הכתוב בחוק ולכן ניתן לחתום על ההנחיות המקדימות כפי רצון החולה, בעזרת ה' בזמן הקרוב נקיים משדר מיוחד בו נדבר בהרחבה על כל נושא הנחיות מקדימות ויפוי כח ואנו ממליצים לעקוב אחרי הפרסומים שלנו בעניין .
שאלתכם עסקה בשלב הסופי בו על פי קביעת הרופאים המומחים תוחלת חייו של החולה בכל מקרה ולא משנה איזה טיפול יקבל תעמוד על כשבועיים. במצב כזה ניתן על פי ההלכה להימנע מכל סוגי ההחייאות וההנשמות על פי רצונו של החולה.
לגבי הזנה מלאכותית מכיוון שברוב הפעמים במצב זה ניתן להימנע אף מהזנה, מותר לתת הנחיה מקדימה בעניין זה. אך יש לדעת כי חל איסור על הימנעות ממתן נוזלים אף בשלב הסופי* [למעט במקרים ספציפים הדורשים בירור מדויק] ומומלץ מאוד להתייעץ עם מורה הוראה בשעת מעשה.
באופן כללי יש לדעת שישנם קשיים רבים ביישום החוק הלכה למעשה ורופאים רבים אינם מכירים את החוק ולעיתים ישנם תקלות, כיוון שמדובר בשאלות חמורות הנוגעות לחיים ומוות אנו ממליצים שמסגרת ההנחיות המקדימות יקבע שיש להתייעץ עם רב הבקיא בהלכות אלו ויודע להבין את המצבים הרפואים השונים, ניתן בשמחה לכתוב את רבני קדושת החיים מכון פועה ואנו נשתדל לסייע במידה ויהיה צורך – מספר המוקד שלנו שזמין 24 שעות ביממה הוא 079-5555955
בכל שאלה או אם משהו לא ברור ניתן להתקשר למוקד קדושת החיים
ולקבל מענה מרב פוסק 079-5555955
בברכת בריאות איתנה .
* יש לשים לב ישנם טפסי הנחיות מקדימות שמופיעה בהם האפשרות להימנע מנוזלים הדבר איננו תקין ואין לחתום על טפסים אלו.
הרב אריאל וידר
ראש אגף "קדושת החיים"